Doetinchem en Aalten stimuleren parttime werken in bijstand

In opdracht van gemeente Doetinchem en gemeente Aalten gaat Laborijn parttime werken in de bijstand stimuleren. Doetinchem en Aalten hebben de opdracht gegeven een pilot in de vorm van een impulsregeling te lanceren. Deze regeling maakt het aantrekkelijker voor mensen in de bijstand om, binnen hun mogelijkheden, parttime te gaan werken. Door toe te treden tot de arbeidsmarkt kunnen zij wat extra inkomsten verdienen, bovenop de bijstandsuitkering.

Gemeente Doetinchem en gemeente Aalten vinden het belangrijk dat iedereen mee kan doen in de samenleving. Om dat te bereiken hebben mensen soms een zetje in de rug nodig. Als uitvoerende organisatie is Laborijn iedere dag bezig inwoners te helpen aan betaald werk. Daar waar dat (nog) niet lukt, wordt onderzocht welke stappen inwoners dan kunnen zetten. Deze impulsregeling is vooral bedoeld voor inwoners waarvan de verwachting is dat zij nog (deels) ondersteuning vanuit de bijstand nodig hebben. Met deze regeling wordt een extra perspectief geboden.

Parttime werk is een goed middel om terug te keren op de arbeidsmarkt
Doordat mensen parttime gaan werken, verbeteren zij hun vaardigheden en kunnen zij zich ontwikkelen. Hierdoor kunnen zij stappen zetten en op den duur misschien meer gaan werken of mogelijk zelfs financieel voor zichzelf zorgen. Werk heeft daarbij een positief effect op het hebben van sociale contacten en het dragen van verantwoordelijkheid. Dat versterkt het zelfvertrouwen en zorgt ervoor dat mensen beter in hun vel komen te zitten. Dit zijn voor Doetinchem en Aalten argumenten om door middel van een pilot te ervaren wat het effect van deze regeling is.

Effect van de regeling
Jorik Huizinga, wethouder van gemeente Doetinchem: ‘Veel mensen in de bijstand willen graag parttime werken, maar doen dat nu niet omdat ze niet weten wat dat voor hun financiële situatie betekent. We vinden dat parttime werk mag lonen. Daarom is het waardevol om te starten met deze pilot impulsregeling en goed te volgen wat het voor de mensen persoonlijk oplevert.’ Joop Wikkerink, wethouder van gemeente Aalten, vult aan: ‘Denk vooral ook aan inwoners die op dit moment moeilijk loskomen van hun bijstandsuitkering, maar voor wie kleine stapjes op de arbeidsmarkt wel mogelijk zijn. De kans om hen te stimuleren willen we graag benutten.’

De pilot gaat in maart van start en duurt in eerste instantie 2 jaar. In gemeente Doetinchem en gemeente Aalten ontvangen ongeveer 2100 mensen een participatiewet-uitkering. Zij worden hier binnenkort persoonlijk uitgebreid over geïnformeerd.