Weg gebruikers krijgen maandagochtend in heel Nederland te maken met extreme gladheid op uitgebreide schaal als gevolg van ijzel. Om deze reden heeft het KNMI code rood afgegeven.

Vanaf 5.00 uur geldt dit ook voor Gelderland en Overijssel krijgt pas vanaf 7.00 uur te maken met code rood.

In de loop van de ochtend verdwijnt de gladheid, van het zuidwesten uit naar het noordoosten”, meldt het KNMI. Er wordt gewaarschuwd voor grote risico’s voor weggebruikers en kans op ontregeling van het openbaar vervoer. “Ga niet op reis als dat niet strikt noodzakelijk is.”

Vanwege code rood voor ijzel houden de GGD’s maandagochtend alle test- en vaccinatielocaties gesloten. Ze gaan in de loop van de dag weer open. Dit kan per locatie verschillen. Ook zijn er scholen die maandag dichtblijven vanwege het slechte weer.

Wie de weg op moet, doet er volgens Rijkswaterstaat verstandig aan de weersverwachting en verkeersinformatie goed in de gaten te houden en de rijstijl aan te passen. “Kortom: langzaam rijden, afstand houden, niet onnodig van rijstrook wisselen en rustig remmen.”

Het bestrijden van ijzel is lastiger dan van sneeuw, Door de winterse neerslag verdunt het zout dat al op de weg ligt. Daarnaast bevriest de neerslag zodra die op het koude wegdek komt en vormt het een ijslaag boven op het zout. Hierdoor kan er in een korte tijd een zeer glad wegdek ontstaan.”

Door de ijslaag vindt vermenging met strooizout niet direct plaats. Dat heeft volgens Rijkswaterstaat tijd nodig. Het zout werkt pas “optimaal” als de bovenlaag zacht is. Dan wordt het minder glad op de weg. “Ondanks al onze inspanningen kan gladheid dus helaas niet altijd worden voorkomen.”

Door beheerder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Helaas u kunt niks kopiëren van deze site