Het is winter 2021 de straten zijn wit en iedereen heeft plezier van de sneeuw lekker sneeuwballen naar elkaar gooien of met de slee van een bult af.

Op de weg moet het verkeer zich aanpassen naar de weersomstandigheden, en probeert iedereen zoveel mogelijk de straten schoon te houden.

Helaas brengt de sneeuw van de laatste tijd ook een ander probleem met zich mee waar bijna niemand bij stil staat, Sneeuw op DAKEN van bvb winkels of schuren.

hieronder ziet u een aantal tips om instortingsgevaar te voorkomen

Zo voorkomt u dakproblemen in de winter
Niemand zit op dakproblemen te wachten, dat is logisch. In de koude wintertijd is het ook nog eens extra vervelend maar voorkomen is altijd beter dan genezen.

Wat kunt u zelf preventief doen om dakproblemen in de winter te vermijden? Waar moet u rekening mee houden? En waarom is sneeuw zo verraderlijk? In dit artikel geven wij antwoord op al deze vragen.

Meer kans op dakproblemen bij daken van 10 jaar en ouder
De huidige platte daken zijn prima bestand tegen het Nederlandse winterweer. Extra alertheid is echter geboden bij platte daken van 10 jaar en ouder. Of als er sprake is van onvoldoende dakisolatie, terwijl er onder dat dak wel verwarmd wordt.

Het gevaar van sneeuw op een plat dak
Poeder- en stuifsneeuw bestaan grotendeels uit lucht. Dat klinkt onschuldig licht. Normale, droge sneeuw is echter zwaarder en bestaat voor ongeveer een zevende deel uit water. Dit type sneeuw blijft langer liggen en precies daarin schuilt het gevaar.

Een voorbeeld: U heeft een schuurtje van 15 m2. Op het platte dak ligt een laag sneeuw van 10 centimeter. Bij pas gevallen sneeuw is het gewicht per vierkante meter ongeveer 20 kilo. Wat in dit geval betekent dat de sneeuwlaag een gewicht van 300 kilo op het platte schuurdak uitoefent.

Na verloop van tijd groeit de sneeuwlaag, terwijl tegelijkertijd het onderste deel wordt aangedrukt. Daardoor lijkt de sneeuwlaag misschien niet dikker, maar het gewicht is wel toegenomen. De dichtheid van aangedrukte sneeuw is tenslotte hoger, waardoor het gewicht kan toenemen tot maar liefst 60 kilo per m2 en de druk op uw dak tot 900 kilo!

Wat u zelf kunt doen om dit te voorkomen:

• verwijder losse sneeuw op het dak zo snel mogelijk, om extra belasting te voorkomen
• hou de waterafvoer vrij, zodat smeltwater snel afgevoerd kan worden

Wat u beter niet kunt doen:

• zout of andere bijtende middelen gebruiken die de dakbedekking beschermlaag aantasten
• ijs dat op het dak ligt verwijderen
• bevroren leidingen openmaken

Als u rekening houdt met al deze zaken en tijdig actie onderneemt, zodat de afvoer goed blijft functioneren en uw dak niet extra belast wordt, dan komt u zonder dakproblemen deze winter door.

Door beheerder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Helaas u kunt niks kopiëren van deze site